NAŠE PREPORUKE ZA IZLETE I ŠETNJE

Banjska stena

Banjska stena je jedan od naših najlepših i najpoznatijih vidikovaca i svakako najveća atrakcija Nacionalog Parka Tara. Udaljen je oko 6km od Mitrovca, a do njega vodi obeležena pešačka staza, kao i makadamski put. Staza je pogodna za šetače svih uzrasta, zbog toga što je šetnja veoma prijatna i nije zahtevna. Vidikovac se nalazi na 1065m nadmorske visine i sa njega se pruža fantastičan pogled na kanjon reke Drine, jezero Perućac, i područje bosanske strane srednjeg toka reke Drine.  Ukoliko dolazite na Taru, ovaj vidikovac je nezaobilazna atrakcija koju morate obići i sa koje morate poneti makar jednu fotografiju.

PREUZMITE LOKACIJU VIDIKOVCA

CRNJESKOVO

Ovaj vidikovac se nalazi na Kaluđerskim barama, na 1035m nadmorske visine i do njega se dolazi na oko 15 minuta hoda kroz šumu. Staza koja vodi do vidikovca je veoma interesantna i okružena prelepim šumskim predelima, tako da je sam put to Crnjeskova podjednako lep kao i sam vidikovac. Pogled se pruža na prirodni rezervat Klisura Rače, a ako se dobro zagledate, možete uočiti i manastir Raču.

PREUZMITE LOKACIJU VIDIKOVCA

Vidikovac Sjenič, Zaovine

SJENIČ

Na oko 5,5 km južno od Predovog krsta nalazi se vidikovac Sjenič – najviši vidikovac na Tari, koji se nalazi na 1445m nadmorske visine. Do Sjeniča se dolazi živopisnom stazom kroz divlju šumu i netaknutu prirodu, tako da je na putu do vidikovca moguć i susret sa divljim životinjama koje su stanovnici ove divne šume.

Vidikovac Sjenič je uređen i karakteriše ga neobična drvena konstrukcija u vidu manjeg ograđenog platoa, što dodatno doprinosi lepoti vaših fotografija sa vidikovca. Sa vidikovca se pruža pogled na klisuru Dervente, jezero Perućac, kao i na divlje šume Tare i Pančićevu omoriku.

PREUZMITE LOKACIJU VIDIKOVCA

BILJEŠKA STENA

Na oko 6km od Predovog Krsta nalazi se vidikovac Bilješka stena, koji se ubraja u jedan od najviših vidikovaca na Tari, na nadmorskoj visini od 1225m. Sa Bilješke stene pruža se nezaboravan pogled na reku Drinu, Bajinu Baštu i Perućac. Ono što ovaj vidikovac čini autentičnim je mala drvena koliba koja je sagrađena za potrebe snimanja filma ,,Ptice koje nikad ne polete“, a koja je nakon završetka filma ostala tu i predivno se uklopila u okolinu. Koliba se još uvek slobodno može koristiti i predstavlja jedno od najprivlačnijih lokacija za fotografisanje.

PREUZMITE LOKACIJU VIDIKOVCA

Vidikovac BIlješke stene, Zaovine
Vidikovac Sokolarica, Zaovine

SOKOLARICA

Na Sokolini i Ravnoj Tari, na oko 11km od Kaluđerskih Bara, nalazi se vidikovac Sokolarica. Nalazi se na 993m nadmorske visine i namenjen je malo smelijim šetačima i planinarima, jer je vidikovac veoma uzan i stenovit lokalitet koji nije uređen i nema zaštitnu ogradu. Njegova divljina i neuređenost doprinose doživljaju, a takođe ga vredi obići jer se sa Sokolarice vidi Lađevac, Klisura Rače, Kaluđerske bare i Račanska Šljivovica.

PREUZMITE LOKACIJU VIDIKOVCA

OSLUŠA

Vidikovac Osluša se nalazi u šumovitom području u blizini Mitrovca, gde šume zauzimaju najveći deo površine. Osluša je idealno mesto za duge šetnje šumskim stazama, kao i planinski biciklizam. Na oko 1000m nadmorske visine, smešten je manji vidikovac sa kog se pruža pogled na Drinu i Bajinu Baštu.

PREUZMITE LOKACIJU VIDIKOVCA

Osluša vidikovac, Zaovine